Peeling TCA & Peeling AHA

Peeling TCA & Peeling AHA

Ενδείκνυνται για τη μείωση της εμφάνισης των ρυτίδων, των ανοιχτών μεγάλων πόρων του λιπαρού δέρματος και των ουλών ακμής καθώς και την αντιμετώπιση μελαγχρωματικών αλλοιώσεων (πανάδες και καφέ κηλίδες) Οι συγκεντρώσεις της δραστικής ουσίας διαφέρουν ανάλογα με την περίπτωση και τα επιθυμητά αποτελέσματα. Ανεξαρτήτως ηλικίας μπορούν να εφαρμοστούν για ανανέωση της επιδερμίδας.

 

Ποια είναι τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα της θεραπείας;

Το χημικό peeling προσφέρει μια πιο νεανική και δροσερή εμφάνιση σε κάθε τύπο δέρματος που έχει ρυτίδες, ευρυαγγείες ή έχει υποστεί έγκαυμα από τον ήλιο. Ωστόσο η θεραπεία δεν μπορεί να σταματήσει τη διαδικασία της φυσιολογικής γήρανσης του δέρματος ούτε να απαλλάξει τον ασθενή από βαθιές ουλές. Συχνά το χημικό peeling πρέπει να συνδυαστεί και με άλλες θεραπείες (laser resurfacing, ΒΟΤΟΧ, lifting προσώπου) προκειμένου να επιτύχετε το αποτέλεσμα που επιθυμείτε.

 

Πως γίνεται το χημικό peeling;

Κατά τη θεραπεία, ένα χημικό διάλυμα απλώνεται στο δέρμα με σκοπό να προκαλέσει ελεγχόμενο χημικό έγκαυμα και τελικά να το απολεπίσει (να αφαιρέσει δηλαδή τις κατεστραμμένες εξωτερικές του στοιβάδες). Υπάρχουν 3 βασικοί τύποι χημικού peeling ανάλογα με τη δραστικότητα των διαλυμάτων και το βάθος του εγκαύματος που προκαλούν στο δέρμα.

 

Μέσου βάθους (μέχρι το άνω δικτυωτό χόριο) :

Χρησιμοποιείται τριχλωροξικό οξύ (TCA) σε πολλές συγκεντρώσεις για τη θεραπεία επιφανειακών ρυτίδων, κηλίδων, εγκαυμάτων από τον ήλιο και προβλημάτων δυσχρωματισμού του δέρματος. Η εφαρμογή του TCA σε όλο το πρόσωπο διαρκεί περίπου 15 λεπτά και γίνεται στο ιδιωτικό ιατρείο. Πριν από την εφαρμογή του χημικού αυτού μείγματος ο γιατρός θα καθαρίσει προσεκτικά την περιοχή. Ίσως χρειαστεί και η χρήση μιας καταπραϋντικής αλοιφής αλλά δεν είναι αναγκαία η χρήση αναισθησίας διότι το μείγμα αναισθητοποιεί από μόνο του το δέρμα. Στην αρχή ο ασθενής μπορεί να νιώσει ένα κάψιμο το οποίο θα συνοδεύεται από ένα αίσθημα τσιμπήματος. Ενίοτε χρειάζονται 2 ή περισσότερες συνεδρίες με TCA, με μεσοδιάστημα 1-2 μηνών, για να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα. Το TCA μπορεί να διαλυθεί με αρκετούς διαφορετικούς τρόπους και σε μερικές περιπτώσεις ίσως να χρειάζεται να προηγηθεί η λήψη αναισθητικού από το στόμα. Τα αποτελέσματά του είναι εμφανή αλλά δε διαρκούν όσο και του χημικού peeling με φαινόλη (βλ. παρακάτω). Πέρα από το πρόσωπο μπορεί να εφαρμοστεί στο λαιμό ή σε άλλες περιοχές του σώματος και απαιτείται η χρήση αντηλιακής κρέμας για μερικούς μήνες μετά τη θεραπεία. Η επούλωση του δέρματος είναι σχετικά σύντομη.

 

Πόσο επώδυνη είναι η θεραπεία;

Κατά τη διάρκεια της θεραπείας οι περισσότεροι ασθενείς νιώθουν ένα ελαφρύ κάψιμο το οποίο ακολουθεί ένα αίσθημα τσιμπήματος. Η αίσθηση ποικίλει ανάλογα με το είδος του peeling και με το αν έχει χρησιμοποιηθεί κάποια αναισθητική μέθοδος. Οι θεραπείες με AHA ή TCA ενοχλούν τον ασθενή μόνο κατά τη διάρκειά τους ενώ η φαινόλη μπορεί να προκαλέσει ενοχλήσεις και κατά την περίοδο ανάρρωσης.

 

Τι πρέπει να περιμένω μετά την θεραπεία;

Μετά το peeling με AHA γίνεται προσωρινή απολέπιση και παρατηρούνται ερυθρότητα και ξηρότητα του δέρματος, φαινόμενα που εξαφανίζονται σταδιακά. Μετά το peeling με TCA και με φαινόλη ο πόνος είναι εντονότερος και ίσως χρειαστεί να πάρετε ένα ήπιο αναλγητικό για να ανακουφιστείτε. Στην περιοχή θα δημιουργηθεί μια λεπτή κρούστα και η ταινία που έχει τοποθετηθεί θα αφαιρεθεί μετά από 1-2 ημέρες. Επίσης μπορεί να προκληθεί οίδημα στο δέρμα και σε περίπτωση χρήσης της φαινόλης έχει παρατηρηθεί και πρήξιμο στα μάτια σε σπάνιες περιπτώσεις. Ίσως ο γιατρός σας συστήσει και δίαιτα μόνο με υγρά για τις πρώτες 1-2 ημέρες. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες του γιατρού σας ώστε να εξαλειφθεί ο κίνδυνος ανεπιθύμητων επιπλοκών.

 

Ποιο είναι το μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα της θεραπείας;

Η βελτίωση του δέρματός σας μετά το peeling με ΑΗΑ είναι διακριτική στις πρώτες συνεδρίες και γίνεται πιο εμφανής στη συνέχεια. Το δέρμα γίνεται σταδιακά πιο υγιές και πιο φρέσκο. Το TCA προσφέρει πιο εμφανή και σύντομα αποτελέσματα και το δέρμα ανανεώνεται από πιο βαθιά στρώματα. Τέλος, η φαινόλη προσφέρει άμεσα αποτελέσματα (θυμίζουμε ότι η συγκεκριμένη θεραπεία γίνεται μια μόνο φορά) αλλά έχει και τους περισσότερους κινδύνους να προκαλέσει ζημιά στο δέρμα αν δεν ληφθούν όλες οι αναγκαίες προφυλάξεις.

 

Ποιες είναι οι ανεπιθύμητες ενέργειες που μπορεί να προκύψουν;

Οι σημαντικές παρενέργειες μετά από το χημικό peeling δεν είναι πολύ συχνές. Ωστόσο έχουν παρατηρηθεί: • Ουλές μετά τη θεραπεία • Μόλυνση της περιοχής • Προσωρινός ή μόνιμος αποχρωματισμός του δέρματος • Κηλίδες στο δέρμα • Κίνδυνος για τους ασθενείς με ιστορικό καρδιοπάθειας (στη χρήση της φαινόλης) Φροντίστε να μειώσετε τις πιθανότητες των παραπάνω επιπλοκών ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες του γιατρού σας και πριν και μετά τη θεραπεία. Είναι σημαντικό επίσης να ζητήσετε από το γιατρό σας να σας εξηγήσει τις περιπτώσεις κατά τις οποίες το χημικό peeling αντενδείκνυται.